Julebelysning

Julebelysningen giver meget mere, end den tager – og koster mindre end du tror

Julebelysning i lyset af den aktuelle energikrise har skabt debat om, hvorvidt byerne og centrene i år bør droppe julebelysningen. I Hjørring handel har vi naturligvis også drøftet det længe, og efterfølgende taget beslutning om, hvordan vi skal gøre det i Hjørring by.

Vi ønsker at gøre som de fleste husstande og forsøge, at spare der, hvor det giver mening. I de store varehuse, butikker, restauranter m.v. bliver der lavet helt utrolig mange tiltag, og strømforbruget er og bliver skåret betragteligt ned. Mange ændrer i deres julebelysning, nogle sætter ikke noget op, andre mindre op og i færre timer – alt sammen for at spare, og for at vi kan sætte op i byen til fælles glæde for mange. Det faktiske energibehov på julebelysning, er markant lavere, end mange måske tror.

Vores detailhandel har det utrolig svært nu – først pandemien og nu inflation og energikrise. Vi skal hjælpe og gøre alt, hvad vi kan for at redde vores detailhandel, og alle de mennesker der arbejder her. En ”sort” by uden julebelysning vil gøre det modsatte. Vi ved at julebelysningen har en direkte effekt på, hvordan julehandlen og restaurationslivet går, og dermed deres chance for at komme igennem denne krise, som rammer meget hårdere end pandemien de sidste 2 år. Vi laver derfor ændringer i julebelysningen på den måde, at vi sætter mindre op og reducerer væsentlig antallet af timer, hvor lyset er tændt.

Der bliver lys – men reduceret ift normalen, selvom det koster mindre end du tror
Vores nye julebelysning består af LED-teknologi og er ekstremt energieffektiv.
Vi slukker julelysene i det lyse timer om dagen, slukker om natten og opsætter færre elementer og vi holder strømforbruget (og dermed omkostningerne) på et yderst minimalt niveau. Julebelysningen er på så lavt et strømforbrug, at det maks vil koste 14.000 kr. for hele perioden, hvis vi regner med en Kwh på 5 kr., som pt. er højt sat. (Ca 2-300,- om dagen)
Den kortere tændingsperiode er kl. 6.00-9.00 og igen kl. 15.00-22.00. De farvede kugler i Østergade nedtages, samme gælder for kuglerne i Strømgade og 2 lys juletræer opsættes ikke. Juleskoven med juletræskæder på Springvandspladsen opsættes ikke.
Kyssetræet vil være tændt kl. 6.00-22.00, da træet i dagtimerne er til stor glæde for mange børn i kommunen, og skaber glæde, smil og grin dagligt.
Butikkerne og virksomhederne i byen laver mange tiltag for at minimere alt strømforbrug.

Skulle situationen tilspidse yderligere, og der bliver mangel på strøm, så indretter vi os naturligvis herefter.

Årets Juleby, Samfundssind og Hjerternes fest
Sidste år blev vi tildelt titlen, som Årets juleby i Danmark. Det er vi naturligvis stolte af – og det forpligter også. Julen er hjerternes fest. Der hvor vi skruer op for hyggen, for samværet og der hvor vi lige standser op – og sender hinanden en positiv tanke. Vi har brug for det mere end nogensinde før i disse tider.
En af de måder, vi gør det på, er at fejre jul i Dejlige Hjørring. Med julehygge, med juletræ og med julebelysning. De tre ting er fuldstændigt afgørende for, at kunderne vælger butikkerne i Hjørring når der skal julehygges og købes julegaver. Gør vi det ikke, ryger julehandlen andre steder hen. Det koster jobs og kommuneskat, mens nabokommuner og internettet profiterer på, at vi holder ”sort jul”

✔️Vi viser samfundssind ved at sikre julehandlen, så butikkerne kan få omsætning og betale skattekroner tilbage til samfundet. Og butiksejerne kan betale egne el-udgifter både for butikkerne og privat på hjemmefronten.

✔️Vi viser samfundssind ved at skabe øget tryghed i bymidten med mere lys (energibesparende vel at mærke).

✔️Vi viser samfundssind ved at have udskiftet alle gamle glødepærer med LED-lys.

✔️Vi viser samfundssind ved at sætte timer på vores julebelysning, og nedsætte tændetiden og helt slukke i flertallet af døgnets timer.

Vi har i flere år gjort alt, hvad vi kan, for at minimere energiforbruget i butikkerne og lige nu mere end nogensinde før. Lige nu risikerer vi at spare os selv ihjel – med byer fyldt med tomme butikslokaler til følge.

Vi laver derfor en forsvarlig julebelysning i Hjørring. Det skylder vi alle dem, der driver virksomhed i byen – og det skylder vi også alle vores kunder.

Lys er vigtigt og skaber optimisme, spreder glæde og øger sikkerheden i den mørke årstid – det er vigtig for mange borgere, der i forvejen har det svært i den mørke tid på året.

Julebelysningen tændes traditionen tro d. 4. november, hvor de vil være tændt fra kl. kl. 17.00-22.00.

Oplevelsespunkterne nedtages inden nytår og resten lige efter nytår.

Det er Hjørring Handel og altså dermed medlemmerne af foreningen, der blandt andet tæller en lang række butikker, restaurationer, varehuse og liberale erhverv, der betaler for julebelysningen.